top of page
  • Writer's pictureJelena

Mala škola hupanja 1Ok, znam vrtjeti hup na struku. I što sad? Isto ovo pitanje mi je prolazilo kroz glavu svakodnevno kad sam počela hupati. Gledala sam hupere koji su me inspirirali da uzmem hup u ruke i nisam imala pojma što i kako dalje. Hupanje je bio još relativno nepoznat pojam na ovim prostorima i nije bilo uobičajeno vidjeti odrasle kako se igraju s hupom u parku, nisam imala na izbor trenere koje sam mogla pitati za savjet, a online zajednice hupera na društvenim mrežama nije bilo. Sve što sam imala bio je YouTube s rijetkim snimkama hupanja i još rjeđim tutorialima. Sjećam se da sam jednog dana odlučila pregledati sve snimke s ključnim pojmom „hula hoop dance“ i točno toliko mi je trebalo – jedan dan.

Svi koji su krenuli hupati prije 6 ili više godina cijeli će život, sigurna sam, bit zahvalni Sandri SaFire i Babz Robinson koje su, snimajući tutoriale u to vrijeme, nesebično dijelile svoje znanje i stvarale novu generaciju hupera diljem svijeta. I među tim malobrojnim online lekcijama teško je bilo nekome tko ne zna apsolutno ništa o hupanju rangirati trikove po stupnjevima težine. Kad to radi profesionalac, sve izgleda lagano (ili teško?) pa sam se nerijetko nalazila u situaciji da pokušavam izvesti pokret za koji je potrebno debelo predznanje i isfrustrirano odustajala misleći da je problem u mojoj (ne)sposobnosti. Danas je internet prepun savjeta, uputa i tutoriala, informacije su dostupnije nego ikad i svaki dan ih je sve više. To zvuči super, zar ne? I je super. Sve dok ne upišeš u tražilicu „hoopanje za početnike“ i, nakon što ti se izlista stotine (usudila bi se reći i tisuće) tutoriala, skužiš da si opet na onom početnom „I što sad?“.


Kako bi vam olakšala prve huperske korake, pokušat ću izdvojiti tutoriale za koje smatram da su dovoljno detaljno i razumljivo snimljeni i uz još pokoji savjet (ako je potrebno) pomoći vam da sami usvojite vještinu hupanja. Krenut ćemo od osnova, od pokreta koji su temelj svakoj formi korištenja hula hupa, bilo da se radi o plesu, akrobacijama ili fitnessu.

Hupanje na tijelu


Nakon što smo savladali osnovnu vrtnju hupa oko struka (za one kojima je to i dalje problem, OVDJE su upute koje mogu pomoći), poigrajmo se malo okretima:


Dodatni savjet:

- Probajte se zavrtjeti u suprotnu stranu, al uvijek se vrtite u stranu u koju vrtite hup (ako hupamo u lijevo, vrtimo se u lijevo). Trebat će vam za dalje. ;)


Na okretanje se lijepo nadovezuje hodanje pa krenimo lagano, korak po korak:Jedno od najučestalijih pitanja koje čujem od budućih hupera je što s rukama dok hupate na struku. Evo super savjeta:A možete probati i ovu odličnu vježbu za kontrolu pokreta hupa i tijela:Dodatni savjet:

- Neusporedivo je lakše ako se okrećemo u smjeru u kojem se vrti hup jer hup „uspori“ pa imamo puno više vremena za ubaciti ruku u otvor.


Nije jednostavno kako se čini jer trebamo razmišljati o tri stvari u isto vrijeme: o pokretu trupa koji održava hup, o pokretu nogu dok se okrećemo i o trenutku u kojem ćemo ubaciti ruke. To na početku može biti poprilično zbunjuće za naš mozak pa se često dogodi da neki od zadataka zaboravimo (najčešće se zaboravimo okretati dok pokušavamo ubaciti ruke) i hup nam počne padati. Postoje tri načina za spriječiti ga da završi na podu, a meni je zadnji najdraži:
Hupanje van tijela:
Dodatni savjeti:

- Ne zaboravite hup uvijek držati između kažiprsta i palca.

- Držite dlan paralelno s podom kako se hup ne bi nakrivio.

- Prije nego što probate zamijeniti ruke, budite sigurni da ga možete vrtjeti na obje ruke.

- Zamijenite ruke u trenutku kad vam je dlan slobodan, tj. kad hup prelazi preko vanjske strane dlana.

- Vježbajte obje ruke u obje strane.


Nakon što smo naučili vrtiti hup vertikalno, na isti način ćemo ga vrtjeti iznad glave. Ovaj trik zove se laso:Dodatni savjeti:

- Bit će vam lakše hup podići iznad glave ako se malo zavrtite dok dižete ruku.

- Neka se vrti u smjeru u kojem se vrti dok vam je na tijelu (ako ga na struku vrtite u lijevo, budite sigurni da vam se i iznad glave vrti u lijevo). Idealno je znati sve trikove u obje strane, ali za početak krenite u vašu dominantnu.


Sad kad znamo vrtjeti hup na tijelu, sa strane tijela i iznad tijela, naučit ćemo ga vrtjeti i oko tijela:Dodatni savjet:

- Kad primate hup, pazite da su vam dlanovi okrenuti prema dolje (kad primite hup ispred tijela, dodiruju vam se palčevi, a kad ga primate iza tijela, dodiruju vam se mali prsti).


Za kraj se možete igrati s varijacijama dodavanja hupa iz jedne ruke u drugu:Koliko god vam se ovo činilo jednostavno, našem mozgu i našim mišićima potrebno je neko vrijeme da „nauče“ novi pokret. Uzmite vremena koliko vam treba, nemojte preskakati korake, nemojte žuriti. Nije cilj uspjeti jednom, cilj je osjećati kontrolu i nad tijelom i nad hupom. Mijenjajte ritam i brzinu, mijenjajte ruke i strane, zadajte si ciljeve, odšetajte do kraja hodnika, vrtite se, kombinirajte, uživajte. Vježbajte i, što je najvažnije, nemojte odustati. Ako imate kakvih pitanja ili vam treba dodatni savjet i pomoć, pišite.


Čitamo se uskoro s tutorialima za vaše prve prave trikove s hula-hupom!


143 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page